Udenlandsk arbejdskraft er guld værd for bygge-, metal- og industribranchen

I den danske erhvervsbranche er der brug for flere udenlandske arbejdere, der kan hjælpe med at løfte arbejdsbyrden og sikre arbejdspladser rundt i landet.  


I dag er der 10.000 færre ansøgere, der søger ind på erhvervsuddannelser end i 2015, mens behovet for faglært arbejdskraft fortsat stiger. Hvis Danmark skal sikre vækst og fastholde sin konkurrenceevne globalt, kræver det målrettet investering i udvikling og dygtige hænder fra internationale baggrunde. Bygge-, metal- og industribranchen står overfor en markant mangel på arbejdskraft i en nær fremtid, da færre bliver færdiguddannet. 
 

Der findes heldigvis en løsning, og den er her allerede nu: udenlandsk arbejdskraft! 


Øget åbenhed og forståelse er afgørende
 

Udenlandsk arbejdskraft er med til at dække det stigende behov for hænder og sikre, at virksomheder kan opretholde drift og gennemføre projekter. Mange virksomheder benytter allerede internationale medarbejdere, men der er brug for mere åbenhed og nysgerrighed for internationale samarbejder, hvis produktionen skal fastholdes fremadrettet.  

Så hvad holder virksomhederne tilbage fra at hyre udenlandske arbejdere? Vi tror, at svaret skal findes i mangel på viden om emnet. En mangel på kendskab til de mange fordele og muligheder, som udenlandsk arbejdskraft fører med sig.  

Derfor vil vi afmystificere fem myter om udenlandsk arbejdskraft, vi har mødt undervejs på vores rejse med FlexTemp, og skabe mere transparens omkring de bagvedliggende fordelagtigheder.

 

Myte 1: “Udenlandske arbejdere tager jobbene fra danske arbejdere” 
Sandheden er, at udenlandske arbejdere er en vigtig ressource for at dække behovet for arbejdskraft i bygge-, metal- og industribranchen. De er med til at gøre det muligt for virksomheder at tage flere projekter ind, hvilket skaber flere arbejdspladser, som ellers ikke ville have været til stede, hvis udenlandske arbejdere ikke var til rådighed. En undersøgelse fra Dansk Erhverv fra 2024 viser, at udenlandsk arbejdskraft bidrager med 158 milliarder kroner til BNP, hvilket svarer til cirka 12 procent af Danmarks samlede BNP. 

 

Myte 2: “Sprogbarrieren skaber problemer”  
Mange udenlandske arbejdere er engagerede i at lære det danske sprog og integrere sig i dansk kultur, så ofte handler det lige så meget om åbenhed og nysgerrighed fra de øvrige medarbejderes side.  

Derudover er der som regel mindst én i mandskabet, der taler enten engelsk eller dansk, hvilket muliggør effektiv kommunikation via denne person og sikrer, at ordrer og instruktioner når korrekt ud til hele holdet. 

 

Myte 3: “Udenlandske arbejdere er billigere at ansætte, og forringer dermed lønningerne” 
Sandheden er, at hvis du ansætter en af FlexTemps vikarer, indgår de under præcis de samme vilkår og overenskomster som de øvrige medarbejdere. De er derfor med til at opretholde lønningerne. Udenlandsk arbejdskraft besidder ofte samme kompetencer og kvalifikationer som danske medarbejdere – og i flere tilfælde endda højere, da mange vikarer specialiserer sig målrettet for at dække specifikke behov på det danske arbejdsmarked. 

 

Myte 4: “Udenlandske arbejdere skaber sociale og kulturelle problemer”  
Sandheden er, at udenlandske arbejdere ikke skaber kulturelle og sociale problemer, men tværtimod er med til at bidrage til samfundets mangfoldighed og dynamik. Mange udenlandske arbejdstagere engagerer sig aktivt i integration ved at lære dansk, forstå lokale normer og deltage i samfundslivet. Deres tilstedeværelse kan berige arbejdspladser med nye perspektiver og idéer, som fremmer innovation.  

 

Myte 5: “Det er besværligt at ansætte udenlandske vikarer” 
Sandheden er, at det er ret enkelt at ansætte udenlandske vikarer. Med FlexTemp som partner håndterer vi hele processen og alt administrativt arbejde – så I kan fokusere på det, I er bedst til, mens vi tager os af resten. Vi har et stærkt team af dygtige og kompetente konsulenter, der står til rådighed med personlig rådgivning på både polsk, dansk og engelsk.  

 

Fokus på muligheder, ikke begrænsninger 

Udenlandsk arbejdskraft skal ikke anses som en nødløsning, men en værdifuld ressource, der bidrager til vækst, stabilitet og udvikling i danske virksomheder. Det handler ikke om et enten-eller, men om et både-og, hvor danske og udenlandske medarbejdere sammen løfter opgaven og sikrer fremtidens arbejdsmarked.  

Derfor bør alle virksomheder, brancheorganisationer og beslutningstagere åbne døren på vid gab for international arbejdskraft og tage aktiv del i at skabe et konkurrencedygtigt Danmark, der er til glæde og gavn for alle.  

Læs vores artikler