Vær skarp på dine kvalifikationer og kompetencer
Det kan være en jungle, når du skal på udkig efter din næste arbejdsplads, og derfor er det også afgørende, at du inden din jobjagt gør nogle tanker omkring, hvilke krav og ønsker du har til dit næste job. Når du er blevet helt skarp på, hvad du søger, er det nemmere for rekrutteringskonsulenter at hjælpe med at finde det helt rette. Hvis du kontakter et rekrutteringsbureau og indleder med, at du både søger job som chauffør, smed, pædagog eller kundeservicemedarbejder, kan det give et misvisende indblik i dine ønsker til et job. Hvis du derimod er skarp på, at du ønsker et job som tømrer, og at du fungerer godt i større teams på store hyggepladser, så virker du mere afklaret og seriøs i din jobsøgning. Det gør det samtidig nemmere for rekrutteringskonsulenter og dit netværk at hjælpe dig mod det helt rette.
Konkretisér dit formål
Når du sender en ansøgning, så gør det helt klart, hvilken stillingen du søger, og hvor i landet du søger. Især rekrutteringsvirksomheder, men også mange virksomheder, har mange stillinger opslået, og det virker mere overskudsagtigt, hvis du præciserer, hvilken stillingen du søger. Det samme gælder, hvis du ringer til en kontaktperson på et jobopslag. Her er det også altid en god idé, at starte samtalen med at præcisere, hvilken stillingen du ringer angående.
Tag styringen
Hvis du ringer til en kontaktperson på en jobannonce, så husk at det er dig, der rækker ud – tag styringen på samtalen og forbered dig grundigt, inden du ringer til kontaktpersonen. Hvad vil du have ud af opkaldet? Gør dig nogle tanker om stillingen og om virksomheden, inden du tager kontakt. Førstehåndsindtryk kan være afgørende i en jobsøgningsproces.
Vær nysgerrig og åben for nye muligheder
Vær altid åben overfor jobs – det er ikke sikkert, at det umiddelbart virker som drømmejobbet, men ofte kan det være en måde at komme ind i en virksomhed, eller hvis det er hos en rekrutteringsvirksomhed, så er der mulighed for, at rekrutteringskonsulenten vil sende dig videre i processen til et andet job.
Jobsamtalen er en gensidig afklaringsmulighed
Hvis du bliver indkaldt til en jobsamtale, så forbered dig grundigt inden. Lav research om virksomheden og hav dit CV ved hånden. Når du bliver kaldt ind til samtale, så er formålet af dykke ned i, om du kunne være det rette match til stillingen. Vær derfor skarp på, hvordan du vil kunne bringe dine kompetencer i spil, og hvor dine personlige styrker og udviklingspunkter ligger. Samtidig skal du huske, at samtalen går begge veje – du skal også kunne sige ja til virksomheden, ligesom de skal kunne sige ja til dig. Spørg derfor gerne ind til nogle af de faktorer, du ligger vægt på hos en arbejdsplads. Måske er det vigtig for dig, at der er et godt socialt sammenhold på arbejdspladsen? I så fald så spørg ind til det, og hvordan kulturen på arbejdspladsen er. Hvis du rigtig gerne vil have mulighed for at videreudvikle dig, så spørg ind til mulighederne herfor. Så får du selv mere ud af samtalen, og du virker mere engageret.